Skip to main content

Elokuva

"SÄ VOIT OLLA IHAN MITÄ VAAN"

Shawn Huff ja Ervin Latimer Jr. ovat 1970-luvulla Suomeen saapuneiden afroamerikkalaisten koripallopelaajien (Leon Huff ja Ervin Latimer Sr.) lapsia. He ovat kasvaneet suomalaisiksi yhteiskunnallisiksi ja poliittisiksi vaikuttajiksi isiensä periksiantamattomuuden, kunnianhimoisuuden ja rasististen lähtökohtien kautta.  

Molemmat pojat elävät käänteentekeviä hetkiä elämässään, samalla kun prosessoivat monimutkaista suhdettaan isiinsä, sukupolvien välisten näkemysten ristiriitoja ja roolejaan vähemmistöryhmien edustajina. 

Shawn, Suomen koripallomaajoukkue Susijengin kapteeni ja ensimmäinen monikulttuurinen kapteeni Suomen joukkueurheilun historiassa on lopettamassa urheilu-uraansa ja siirtymässä politiikan maailmaan. Silmissä siintävät uran viimeiset EM-kisat 2022 ja menestyminen politiikan ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen parketeilla, mikä ei tapahdu kuitenkaan mutkattomasti. Tultuaan valituksi Helsingin kaupunginvaltuustoon Shawn asettuu ehdolle eduskuntavaaleissa 2023. Shawnin rooli perheenisänä maadoittaa hänet Suomeen, mutta ura pelaajana ja julkisena vaikuttajana vetää isän jalanjäljissä maailmalle.  

Ervin Jr., avoimesti homoseksuaali vaatesuunnittelija, joka esiintyy myös draq-queen -artistina alter egonsa Anna Kondan kautta, palkittiin syksyllä 2020 Vuoden nuorena suunnittelijana. Isältään perityn yritteliäisyyden siivittämänä hän on perustanut oman yrityksen ja vaatemerkin, Latimmierin, jonka maailmanmenestykseen nostamiseksi Ervin yrittää neuvotella isoa pankkilainaa. Latimmierin ensimmäinen vaatemallisto julkaistaan vuonna 2022 maailman merkittävimmällä miesten vaatemessuilla, Pitti Uomossa Firenzessä. Vaatemerkin rahoitus, menestys ja muotimaailman valloittaminen ei ole kuitenkaan helppo tehtävä, minkä Ervin joutuu toteamaan valmistautuessaan elintärkeään malliston julkistamiseen. 

Isät Leon Huff ja Ervin Latimer Sr. olivat NBA-tason koripalloilijoita, jotka saapuivat pelaamaan Suomeen ja olivat vahvasti käynnistämässä Suomen monikulttuuristamista. He loivat kumpikin menestyksekkään uran Suomen pääsarjahistorian merkittävimpien pelaajien joukossa, ja Ervin koripallouransa jälkeen myös ravintoloitsijana. Heidän rikas kulttuuriperimänsä, mutta myös rasistisen historian taakka vaikuttaa edelleen heihin ja myös heidän jälkeläisiinsä. 

Suomeen juurtuneet on tarina isien ja poikien välisistä suhteista ja suomalaisuuteen juurtumisesta. Pojat kanavoivat hiljaisten isien kokemukset toimintaan ja molemmat sukupolvet taistelevat tahoillaan tasa-arvoisemman maailman puolesta. 

Ervin Latimer 1. Ervin Latimer Sr Ari Virem 

Ervin Latimer syntyi vuonna 1952 Kaliforniassa Yhdysvalloissa. Lapsuutensa ja kouluikänsä Ervin vietti Carolinassa, jossa pelasi Etelä-Californian Erskine Universityn koripallojoukkueessa. Sittemmin yliopisto on aateloinut Latimerin koulunsa Hall of Fame –pelaajaksi. Ervin saapui pelaamaan koripalloa Suomeen vuonna 1974 Tampereen Pyrintöön.  Latimer on voittanut SM - sarjan korikuninkuuden pelatessaan Playhongassa, SM-kultaa Hongan riveissä ja SM-hopeaa sekä Suomen Cupin Panttereissa. Menestyksekkään koripallouran ohella Latimer toi Suomeen Corn Dogit, ja on sittemmin perustanut useita ravintoloita, kahviloita ja ruokakioskeja Helsingin lisäksi myös Tallinnaan.   

Leon Huff   12. Leon Huff Hannu Pekka Vitikainen

Leon Huff  syntyi vuonna 1950 Illinoisissa, Yhdysvalloissa. Hän kasvoi vaatimattomissa olosuhteissa, mutta lahjakkaana koripalloilijana kipusi eteenpäin elämässä sekä opinnoissa. Yliopistovuosinaan Leon pelasi Drake Universityssa, joka oli noina vuosina yliopistokoripallon johtavia joukkueita. Drake University nimesi vastikään Huffin 1970-luvun All Stars – viisikkoonsa.   

Suomeen Leon saapui pelaamaan Joensuun Katajaan vuonna 1975. Huff tuli tunnetuksi näyttävistä torjunnoistaan ja donkeistaan. Hän pelasi yhteensä 12 kautta Korisliigassa kolmessa eri joukkueessa ja voitti kahdesti ToPon riveissä SM-kultaa ja kerran SM-pronssia Panttereissa. Pelaajauransa jälkeen Huff jäi suomeen, ja toimi ansiokkaana valmentajana sekä IT-alalla. 

Ervin Latimer Jr   7. Ervin Latimer Jr Sandra Enkvist

Ervin Latimer Jr on nuori muotisuunnittelun superlahjakkuus. Latimer Jr pelasi myös nuorena koripalloa, mutta päätti suunnata intohimonsa perässä taiteiden pariin. Hänellä on oma vaatebrändi Latimmier, jonka mallistoja on esitelty muunmuassa Pitti Uomossa, joka on yksi suurimmista miesten muotiin keskittyvistä muotitapahtumista. Vuonna 2020 Latimer palkittiin Vuoden nuorena suunnittelijana. Latimer Jr on työskennellyt queer-kulttuurin, ja erityisesti ruskeiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eteen, ja on myös yksi Ruskeat Tytöt Median perustajajäsenistä 

Shawn Huff   13. Shawn Huff Hannu Pekka Vitikainen

Shawn Huff on Suomen koripallomaajoukkue Susijengin entinen kapteeni, joka toimi roolissaan seitsemän vuoden ajan, ja oli kapteenina viemässä joukkuueensa EM-puolivälieriin 2022. Huff on uransa aikana pelannut Yhdysvalloissa yliopistoliigassa Valparaison yliopistossa, jossa hän opiskeli myös sosiologiaa sekä kriminologiaa, sekä ammatilaisena muunmuassa Italian, Saksan ja Ranskan pääsarjoissa. Suomessa Huff on pelannut maajoukkueen lisäksi myös Torpan Pojissa, Tapiolan Hongassa ja Helsinki Seagullsissa, ja voittanut kaksi SM-kultaa. Huff on toiseksi eniten maajoukkueotteluita pelannut, ja 7. eniten pisteitä niissä kerännyt suomalaispelaaja. Hän toimii nykyään kaupunginvaltuutettuna Helsingin Vihreissä. Huff on ensimmäinen multikulttuurinen kapteeni suomalaisessa joukkueurheilussa.